Starten met rijles? Hier moet je rekening mee houden

Als je gaat beginnen aan het volgen van rijlessen, dan is er een grote kans dat je nog vrij jong bent. Het overgrote deel van de mensen die rijlessen nemen zijn namelijk jongeren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen oudere mensen zijn die ook de rijlessen gaan volgen bij een utrecht rijschool of ergens anders.

Regelmatig komt het voor dat iemand na jaren afhankelijk van andere mensen te zijn geweest voor het vervoer nu toch besluit om zelf het rijbewijs te gaan halen. In dit artikel willen we het echter hebben over jongeren die gaan starten met rijlessen. Deze groep is namelijk het grootst.

Heb je genoeg geld gespaard?

Het halen van het rijbewijs voor jongeren is natuurlijk niet goedkoop. Je zult al snel enkele duizenden euro’s nodig hebben om de rijlessen te gaan volgen. Doorgaans heb je namelijk zo’n 20 – 35 rijlessen nodig, dit is sterk afhankelijk van je eigen inzet en aanleg. Kun je al een beetje rijden en ben je niet bang in de auto? Dan is de kans groot dat het aantal lessen dat je nodig hebt wat minder zal zijn.

Bij veel rijscholen kun je uiteraard losse rijlessen inkopen. Iedere keer als je een rijles hebt gedaan, moet je het afrekenen bij de instructeur. Prima natuurlijk, maar het is wellicht een beter idee om ook een te kijken naar een rijles pakket. Je koopt dan van te voren een bepaald aantal rijlessen in bij de rijschool, doorgaans betaal je dan een stuk minder per uur. Het nadeel is dat je het meestal wel van te voren moet afrekenen. Dus heb jij al genoeg gespaard om het rijbewijs te gaan halen? Wellicht is het een goed idee om dan eens een rijles pakket te gaan overwegen.

Rijles met automaat of handgeschakeld

Wist je dat nieuwere auto’s tegenwoordig allemaal met een automaat zijn uitgerust? Als je bijvoorbeeld kijkt naar de elektrische voertuigen die nu geleverd worden, zijn ze allemaal voorzien van een automaat. Dat zal waarschijnlijk in de toekomst nog verder gaan ontwikkelen en de kans dat er straks helemaal geen nieuwe auto’s zullen zijn met een handmatige versnellingsbak is dus aanwezig.

Je kunt ervoor kiezen om rijlessen te nemen met een automaat. Dit is natuurlijk een stuk eenvoudiger, omdat je het koppelen en schakelen achterwege kunt laten. Het nadeel is dat je dan alleen in een auto mag rijden met een automaat. Wil je dus wat meer flexibiliteit hebben, raden wij je aan om reguliere rijlessen te nemen. Dus gewoon met een schakelbak, uiteraard mag je dan ook gewoon rijden in een auto met automaat. Andersom is dat dus niet het geval.